måndag 30 augusti 2010

Älvsbyn värda ett bättre öde

Tommy Öhman jublar efter sin kvittering till 1-1 i bortamatchen mot Piteå (bilden ovan). Då var Älvsbyn på väg att ta över matchen. Men ett distansskott av hemmalagets Joel Öhman förstörde kvällen för de grön-vita. Det blev förlust med 1-2 (0-1).
- Riktigt surt. Vi var åtminstone värda en poäng, tyckte Mats Andersson, tränare i Älvsbyn.

Samuel Karlsson tippar bollen över ribban. En av många räddningar i matchen.
Piteå tog tag i taktpinnen från start. Men efter en kvart började Älvsbyn få kontroll över händelserna på planen.
Ändå blev det Piteå som tog ledningen genom Tobias Modig efter 35 minuter. Det resultatet stod sig till pausvilan.
Andra halvlek började också illa för Älvsbyn. Piteå fick en straff men den räddades av målvakten Samuel Karlsson.

Bollen ligger i nätmaskorna och Tommy Öhman sträcker armen i luften.
Den räddningen innebar tändvätska för de grön-vita som tog över spelet.
Stundtals handlade det om modern tysk omställnings-fotboll. Kvitteringen var riktigt snygg. Som hämtad ur skolboken.
Det började med att Anders Sundman vann boll och spelade den snabbt framåt. Sedan gick den som på ett snöre via Mitko Kabakchiev till Tommy Öhman som frispelad kyligt satte 1-1.
Då visade matchuret på 56 minuter.

Mitko Kabakchiev frispelad men han träffade stolpen...
En stund senare bjöd Tommy Öhman tillbaka och frispelade Mitko Kabakchiev som tyvärr träffade stolpen.

...friläge två för Mitko men denna gång skjuter han strax utanför...
Samme Kabakchiev hade sedan ytetrligare två frilägen som han skapade helt på egen hand genom att stressa Piteås backlinje till misstag.
Men denna match hade han inte centimetrarna på sin sida.
- Det här är inte min kväll, sade Mitko till tränare Andersson när han kom ut till sidlinjen för att dricka.

...tredje friläget som också detta strök stolpen.
Istället blev det Piteå som fick jubla. På ett distansskott satte Joel Öhman 2-1 för Piteå.
Älvsbyn gav emellertid inte upp och med några minuter kvar vände inhopparen Simon Häggström på en femöring i PIF:s straffområde och fick till ett fint skott. Men hemmalagets målvakt gjorde en jätteräddning.

Piteås målvakt gjorde en jätteräddnng på Simon Häggströms skott och Tommy Öhman hann inte fram på returen.
Som ni förstår hade Älvsbyn de flesta och bästa chanserna i andra halvlek.
Förlusten till trots, Älvsbyn kan glädja sig åt sitt fortsatt fina spel.
- Andra halvlek var vår rent spelmässigt, tyckte också Andersson.
Älvsbyn kom till match med flera ordinarie ur truppen borta. Därför hade Per Hortlund, Mitko Kabakchiev och Simon Häggström lånats in från Nybyn. NIK-trion klarade uppgiften med bravur.
Alla i Älvsbyn förtjänar emellertid beröm. Laget spelar en trevlig fotboll som denna kväll förtjänade ett bättre öde.
Ett extra plus till målvakten Samuel Karlsson som var duktig. Erik Sundberg visade vilken placeringssäker och svårpasserad back han är.
Framåt hade Tommy Öhman och Mitko Kabakchiev roligt tillsammans.
Sämst: belysningen på LF Arena i Piteå. Den ska klara TV-bolagens krav men på måndagskvällen var ljusstyrkan långt ifrån den utlovade och dessutom ojämn.
Hoppas PIF på TV-sändningar från damallsvenskan nästa år (om Piteås damer går upp) håller inte belysningen måttet (rätt Lux-tal).
Med det feg-sken som igår skulle lysa upp LF Arena kommer TV-bolagen aldrig att sända en kvällsmatch från Piteå.
TEXT OCH BILD: TONY BERGLUND