måndag 9 augusti 2010

Fredrik och Andreas vann partempolopp


Älvsbyns cykelhelg avslutades på söndags förmiddagen med ett partempolopp som sträckte sig över 36,6km på Brännbergsvägen. Vann gjorde Fredrik Riström och Andreas Lundberg Nybyns IK.

Partempo är en diciplin inom cyklingen där man startar i lag där två åkare ingår i varje lag. Startordningen lottas och åkarna startar med två minuters mellanrum.
Tidsmellanrummet gör förhoppningsvis så att inte något lag skall bli ikappåkt av något annat lag.
Vissa gånger så sker givetvis det då riktigt snabba åkare kör ikapp lite långsammare. Dock så får de som blir omkörda ej "ta rygg" på de som åker om, utan man måste släppa 25m lucka minst.
Anledningen till detta är att det är lättare ligga bakom någon och slippa få vind "på näsan" som gör att det går tyngre att cykla, och ju fortare man cyklar desto mer blir vindpåverkan på åkaren påtaglig.
Tempo körs med speciella så kallade Tempocyklar (jämför med de vanliga så kallade Linje cyklar). Dessa cyklar är mer aerodynamiskt utformade i ramen och har även speciella hjul där vindmotståndet minimeras.

Bildtext: Cykel för tempolopp.
Bildtext:Cykel för linjelopp.
Sittpositionen är också annorlunda, även där så vill man vara aerodynamisk som åkare, vindmotståndet fördelas på ca 1/3 av cykeln och 2/3 på cyklisten. Kläderna och hjälmen är också speciella för just tempoåkning.
Dagens snabbaste par i regnet som strilade ner blev Fredrik Riström och Andreas Lundberg Nybyns IK. Dom cyklade dessa 36,6km på tiden 51.14 vilket innebär en snittfart på fina 42,86 km/h