söndag 16 oktober 2011

Skellefteå bröt AIK:s svit i proffsiga Sportringen Cup

Nils Höglander, Skellefteå AIK, jublar över ett av sina mål i finalen.
AIK, från Stockholm, var ute efter tredje raka segern i Sportringen Cup, Älvsbyn, och för att ta hem vandringspokalen till Solna för alltid.
Laget tog sig till final. Men där blev Skellefteå AIK för svåra. 
Västerbottningarna vann med 7-2 (4-1).

Precis som tidigare år spelade åtta lag i cupen. Utöver de två finallagen deltog; Älvsbyn, Rutvik, Kiruna, Storfors AIK, Tegs SK och Brooklyn Tigers.

Sekvens i Älvsbyns match mot Rutvik.


Cupen riktade sig till spelare födda år 2000. Eftersom ÄIF Hockey har få ungdomar i den åldersgruppen ställde arrangörsklubben upp med ett tillfälligt ihopplockat lag.Det blev för kort förberedelsetid men Älvsbykillarna kämpade tappert. I gruppspelet blev det förlust mot Rutvik (1-4), Brooklyn Tigers 2-15 och AIK 0-7.Till söndagens placeringsmatch mot Kiruna IF var det dock nära att ÄIF tagit första segern men det blev uddamålsförlust med 2-3 sedan Kiruna avgjort i sudden death!Stockholmslaget AIK deltog i Sportringen Cup för tredje året i rad. De två senaste åren har klubben vunnit. Men i år fick AIK se sig slagna av AIK-klubben från Skellefteå.En skön revansch för västerbottenslaget som varit i final fyra gånger i Sportringen Cup. Men först i år lyckades klubben säkra en inteckning i pokalen.Som vanligt bjöd Sportringen Cup på ett proffsigt arrangemang. Alla medverkande lag var mycket nöjda med cupen och allt runt omkring. Bara en sådan sak som att alla spelare och ledare presenterades med namn i programmet vilket var tryckt i fyrfärg på glättigt papper.Men även boende, mat, caféteria och allt annat fungerade felfritt.

- Det har rullat på riktigt bra, tyckte också tävlingsledaren Jyri Särestöniemi och berättade att alla ÄIF-lag hjälps åt för att ro cupen i hamn.

Föräldrar till barnen som spelar i cupen har emellertid begränsade arbetsuppgifter.
- Det är för att de ska kunna heja på laget.

Totalt räknar ÄIF med att cupen ger ett netto på runt 30 000 kronor. Tankar på en utökning med fler lag finns också.
- Men vi är lite begränsade eftersom det bara finns en hall. Med fler lag skulle vi tvingas inleda cupen redan på fredagen, förklarar Jyri.Prisutdelningen sköttes av Sportringens ägare och tillika huvudsponsorn Östen Nilsson som fick assistans av de båda elitspelarna i Luleå Hockey Jonas Berglund och Kim Karlsson.

Vi frågade Jonas och Kim hur det kändes att dela ut guldmedaljerna till Skellefteå AIK men fick bara ett leende till svar...

En annan älvsbybo som håller elitserieklass är speakern Mimmi Ovefalk.

I samband med Sportringen Cup genomfördes även en domarutbildning under ledning av Gabriella Grahn.Cupens enda tråkiga incident var att en AIK-spelare ramlade och slog höften i både isen och en målstolpe. Han fördes av isen med kraftiga smärtor och fördes senare i ambulans till Sunderbyns sjukhus för röntgen.

All information om cupen hittar du på följande länk: http://www.laget.se/SPORTRINGENCUP/

Se fler bilder från cupen nedan:

TEXT: TONY BERGLUND   FOTO: STERLING NILSSON