Målskyttarna i Älvsbyn; Mitko Kabakchiev, 2, Olle Sundkvist och Viktor Lundström.
Älvsbyn har fått vittring på division III.
Seger med hela 4-1 (1-0) i första kvalmatchen mot Rönnskär.
- Ett mycket bra resultat. Det går väl egentligen inte att få en så mycket bättre start, tyckte också Robert "Isse" Isaksson, tränare.

Viktor Lundström bredsidar kallt in 1-0 efter pass från Mitko Kabakchiev som syns till höger.

Resultatet är nästan värt fyra poäng. Eftersom varje lag bara spelar tre matcher i kvalet kan målskillnaden till slut visa sig avgörande.
- Nu är vi på allvar med i kriget om platsen till trean, varnade "Isse".

Och Älvsbyn spelade bra. Det var ett taggat hemmalag som tog tag i taktpinnen redan från start.
- En mycket bra match. Sedan hade vi turen att snabbt kunna avgöra i början av andra halvlek, menade "Isse".

Jubel igen, efter 4-1-målet.
Älvsbyn som under säsongen använt sig av hela 35 spelare hade till lördagens kvalfest lyckats mönstra i stort sett ordinarie trupp. Det märktes. Tryggheten i spelet var tillbaka med Peter Lundberg och Erik Sundberg som dirigenter.

Älvsbyn tog ledningen efter lite drygt en halvtimmes spel. Mitko Kabakchiev vann en löpning på vänsterkanten och spelade elegant, på brasilianskt vis, bollen efter marken snett inåt bakåt till Viktor Lundström.

Viktor i sin tur tog behärskat emot bollen och bredsidade den sedan säkert i mål. Allt var som taget direkt ur skolboken.

Viktor Lundströms skott träffar stolpen...

Rönnskär hade ett farligt skott, några frisparkar och hörnor som oroade. Men Älvsbyn kunde gå till pausvila med en viktig ledning.

En vila som tydligen gav kraft. För direkt i andra halvlek så avgjorde hemmalaget matchen direkt.

I matchminut 48 fick Älvsbyn en hörna som rensades bort av Rönnskär men från 20 meter drog Viktor Lundström på ett skott i stolpen. Returen högg Mitko Kabachiev på och satte 2-0.

...Returen var Mitko Kabakchiev först på...

Bara två minuter senare slog Peter Lundberg en frispark som Olle Sundkvist nickade in.

...som han satte i mål.

Ridå ner för Rönnskär? Nej, inte riktigt. Klockan hade tickat fram ytterligare sju minuter när gästerna fick en kanske något billig straff. Den satte Alexander Bohlin i mål men det var nära att Älvsbyns duktige målvakt Tobias Öhlund räddat. Han var på bollen med sina händer.

Älvsbyn målvakt Tobias Öhlund stoppade allt utom en straff som han dessutom var nära att rädda.

- Omedvetet blev det nog kanske så att vi drog oss tillbaka en aning. Men jag var aldrig orolig, sa "Isse".

En held el folk följde kvaldramat.

Rönnskär hade en nick i ribban, några hörnor och ett par frisparkar i farliga lägen. Men närmare än så kom aldrig gästerna.

På tilläggstid, faktiskt det sista som hände i matchen, kunde Mitko Kabakchiev göra Älvsbyns fjärde mål. Ett mål som han själv vaskade fram ur en till synes ganska ofarlig händelse.

Händelsen som föregick Älvsbyns fjärde mål, Mitko Kabakchiev (skymd) stressar gästernas målvakt och försvar till en miss.

På vanligt Mitko-vis jagade han boll och stressade Rönnskärs back och målvakt. I ett hopslag studsade bollen i en båge i riktning mot vänster om gästernas mål. Dit rusade inhopparen Fredrik "Freud" Johansson och hann stoppa bollen innan den rann ut över linjen och försökte ett skott från snäv vinkel.

Gästernas målvakt räddade men returen tog Mitko Kabakcheiv hand om och rullade bollen kallt i mål. Hans andra för dagen.

- Önskedrömmen hade varit att Kalix och Haparanda spelat oavgjort (Haparanda vann med 4-2). Men man kan inte få allt, sa "Isse" med ett skratt och forsatte:
- Men vi ska göra allt för att vinna kommande matcher. Det blir en intressant fortsättning.

Rönnskär hade stor respekt för Peter "Il professore" Lundberg.

Närmast väntar Haparanda på onsdag.
- Haparanda brukar vara ett duktigt kvallag, medgav "Isse" som själv har dåliga erfarenheter av laget från gränsstaden.

- Det var när jag spelade i Älvsbyn. Vi hade efter en jobbig säsong i trean hamnat på kvalplats. I första matchen mot Haparanda dominerade vi men förlorade ändå med 0-1. Det året gick Haparanda upp till trean trots att vi borde ha gjort det.

Revanch för "Isses" del är alltså att vänta.
- Det är kval och allt kan hända.

Älvsbyn hade Tobias Öhlund i målet och han gjorde precis allt han skulle.
Fyrbackslinjen, med bröderna Berg (Sebastian och Sakarias) som ytterbackar utanför mittbackarna Olle Sundkvist och John Sundman, också närmast felfri.

Anders sköt ofta och bra!

På mittplan har vi redan nämnt Peter Lundberg (vilken bollkänsla) och Erik Sundberg (likaså). Men de hade god hjälp av lagkaptenen Anders Sundman samt Joakim Lundqvist och Viktor Lundström som hade mer offesnsiva roller.

Utifrån verkade som om ÄIF spelade något slags 4-5-1 system där just Lundqvist och Lundström fyllde på framåt.

Kul att se Anders Sundmans tävlingsinstinkt. Den här matchen var han lite av Älvsbyns motsvarighet till Mancheter Uniteds förre storspelare Paul Scholes. Han jobbade hårt och var ännu hårdare i närkamperna vilken visserligen kostade honom ett gult kort - men han angav tonen.

Dessutom hade Anders ett flertal skott från distans som mycket väl hade kunnat resultera i mål.

Framåt arbetade kontroversielle Mitko Kabakchiev förtjänstfullt. Mitko har en otrolig löpstyrka och även om han springer lite "fel" ibland och kanske just därför så sätter han enorm press på motståndarnas backlinje. De vet aldrig var Mitko dyker upp.

I denna sekvens offrar sig Viktor Lundström hänsynslöst.

Viktor, i sin något mer defensiva roll, har en mer behärskad spelstil men offrade sig också hänsynslöst i det defensiva arbetet.