tisdag 18 oktober 2011

Love fick en uppskattad gåva av Luleå Hockey


Love Lindkvist fick en glädjande gåva av Luleå Hockey förmedlad av ledaren Benny Lindström.


Han får inte sitta, bara stå och ligga med korsett.
ÄIF:s hockeyspelare Love Lindkvist, 13 år från Storsund, har stora smärtor av den fraktur på ryggraden som olyckligtvis drabbade honom i matchen mot Piteå förra helgen.
Men på måndagskvällen fick han en uppskattad krya-på-dig-present av Luleå Hockey. En tröja med alla elitspelarnas autografer på.

- Kul. Det kändes bra, säger Love om gåvan.
Även pappa Mikael var tacksam.
- Det är många som visat enorm omtanke och stöd. Inte minst ÄIF men även klubbar som Piteå och Boden har hört av sig. Dessutom är hälsningarna många på Facebook.

Gåvan utdelades i samband med lagets träning.


Love Lindkvist vill satsa på ishockeyn. Han valde därför att börja högstadiet i Älvsbyn för att ha närmare till ishall och träningar. Normalt går ju eleverna från Storsund på skolan i Sjulnäs.

Men nu tvingas Love till ett långt uppehåll. I Älvsbyns match mot Piteå förra lördagen tacklades Love och föll mot sargen. Han slog sig så illa att ena lungan kollapsade och fick dessutom en fraktur på sjunde ryggkotan.

Ingen uppfattade först att skadan var så allvarlig.
- Vi trodde att han bara tappat luften, säger pappa Mikael Lindkvist, som är lagets materialförvaltare och som själv hjälpte honom av isen.
- Självklart skulle vi inte ha förflyttat honom alls utan kallat på ambulans direkt. Men vi upplevde inte själva händelsen som speciellt allvarlig.

Pappa Mikael och Love i ishallen.


När Loves smärtor inte gav med sig och han inte kunde ställa sig upp insåg ledarna allvaret.
- På Loves andning lät det som att han fått astma, berättar Mikael.

Ambulans tillkallades, Love försågs med stödkrage och hans kropp fixerades på en ryggbräda, så kallad spineboard.
- Ambulanspersonalen uppträdde mycket proffsigt och förklarade lugnt för Love vad de gjorde och varför. Han fick också morfin mot sina smärtor.

Efter röntgen och undersökning på Sunderby sjukhus konstaterades ryggradsfrakturen och att ena lungan kollapsat av smällen.
Som tur var låg frakturen rätt och Love slapp operation. Men han tvingas bära en korsett i tre månader och får inte sitta eller lyfta någonting.
- Om han sköter sig så är chansen stor att han blir hundraprocentigt återställd, berättar Mikael.

Skolan får också vänta. Eftersom Love inte kan sitta saknas rätt skolutrustning. Ett annat problem är transporterna. Love måste ligga när han åker bil. Dessutom är han väldigt känslig för gupp och andra vibrationer som orsakar smärta. Love får heller inte riskera att utsättas för knuffar eller andra oväntade stötar mot hans kropp.

I samband med lagets träning på måndagseftermiddagen fick Love en överraskande gåva. Genom älvsbykillarna Jonas Berglund och Kim Karlsson hade ÄIF lyckats ordna en signerad tröja från alla elitspelarna i Luleå Hockey.

Ett litet plåster på såren...

Kanske också en liten morot för Love att kämpa sig tillbaka. För hockey vill han börja om med.
- Ja, Love har ett brinnande intresse och det är jobbigt för honom att vara i ishallen utan att själv kunna vara med, berättar Mikael.

Love brottas också dagligen med stora smärtor och tillbriingar stora delar av dygnet i sängen.
- Numera serveras han frukost på sängen och börjar bli lite bortskämd, skojar pappa Mikael mitt i allvaret för att lätta lite på stämningen.
- Men jag är oerhört tacksam att det trots allt slutade så bra.TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND