tisdag 21 december 2010

Julia hemma från Moskva

Äntligen kan Julia Rumbutis Älvsbygymnasterna gå på välförtjänt julledighet sedan hon på måndagen kom hem från årets sista internationella gymnastiktävling, hennes sjätte för terminen.


Denna gång har hon varit i Moskva på Voronin Cup, en stor gymnastiktävling med 22 deltagande nationer. Förutom junior- och seniorlandslaget från Ryssland, Ukraina och Vitryssland så deltog även USA, Brasilien och Japan bl.a.


Mångkampstävlingen 17/12

Julia som var den enda tävlande från Sverige deltog i Juniorklassen (upp till 15 år) och inledde på redskapet bom. Julia fick här 11,20 p efter ett onödigt fall (med en poängs avdrag) på en av hennes fem volter på bommen - frivolten.
Nästa redskap fristående gick mycket bra. Här blev det personbästa både i utgångspoängen (5,2) och slutpoängen som stannade på höga 13,20 p.
Hoppet gick strålande, Julia fick 13,85 p för sin skruvade Yurchenko. Även det är ett personligt rekord för Julia som tidigare i höst gjort 13,70 som bäst i Frankrike (vid Marseille Open).
Avslutande redskap barr belönades med 10,65 p efter ett ok genomförande.


Julia placerade sig på 16:e plats med totalt 48,75 poäng i det tuffa startfältet. Resultaten var så bra att hon kvalificerade sig till tre grenfinaler (hopp, barr och fristående) och blev reserv till det fjärde (bom).

Julia med gymnastikstjärna Oksana Omelianchik (VM- och EM-mästarinna)
Grenfinalerna 18/12
Juniorerna startade sina finaler på barr. Julia missade tyvärr grovt på ett voltsläpp - Tkatchev och slog i barren hårt men klarade serien i övrigt mycket bra. Poängen idag 10,70 p blev trots missen bättre än vid mångkampen och Julia kom på 7:e plats.
Nästa gren fristående gick åter igen mycket bra. Än en gång höjde Julia sin utgångspoäng (5,3) och fick också personbästa på nytt vid slutpoängen som nu blev fina 13,30 p. Resultatet räckte till 5:e plats bara 3 tiondelar från bronset.


Avslutande hopp blev en riktig succé! En laddad Julia utförde båda sina hopp med höjd och stil. Den skruvade Yurchenkon belönades med över 14 poäng här (nytt personbästa igen), men vi vet faktiskt inte den exakta siffran än. Den sträckta Yurchenkon med lägre utgångspoäng bör ha hamnat en bit över 13 poäng eftersom snittet på de båda hoppen blev utmärkta 13,70 p vilket räckte till brons i tävlingen! Silvret gick till Ukrainas Darina Liubitska med 13,85 p i snitt och Rysslands Valeria Sidorova tog hem guldet med 14,00 i snitt på sina hopp.


Efter tävlingarna var det många gymnaster, tränare och domare från olika nationer som gratulerade till Julias framgångar vid tävlingarna.


Sara Rumbutis