Älvsbybröder snabbast i skidspåren runt Matojärvi

Kylan nere vid kusten hindrade inte bröderna Hortlund från Älvsbyn att åka upp till Kiruna för skidåkning. Tur det.
För syskonen Johannes och Elias vann var sin tävlingsklass.

Med 10 grader i luften och lätt snöfall genomfördes Vinterpremiären på Mattojärvi skidstadio i Kiruna. Vinterpremiären gick i år i klassisk stil.
Det var nypistade hårda fina spår i Kiruna,  tävlingen arrangerades av Jukkasjärvi IF skidklubb.
Det var ungefär drygt 110 åkare, både herrar och damer, från 8 till 21 år.
Banan i Kiruna är en av de tuffaste banorna och tävlingsåkarna bjöds på en hård körning med mycket branta backar och kurvor. Terrängen runt Mattojärvi kräver en otrolig kondition,styrka och teknik.

Syskonen Johannes och Elias Hortlund lyckades ännu en gång att ta hem varsin seger i Kiruna. Johannes som tävlar i herrar 15 och åkte en sträcka på 5 kilometer vann klart, 19 sekunder, före Emil Edman från Luleå Gjutaren.

Johannes, som är en mycket lovande skidtalang och som tidigare tävlat för Norrbotten i olika arrangemang både som längdåkare och skidskytt, har som mål denna vinter att bli uttagen till Folksam Cup och representera Norrbotten i herrar 15 i längdåkning. För att bli uttagen till detta bör man ha mycket bra placeringar på tävlingarna runt om i Norrbotten. Endast fyra blir uttagna att åka Folksam Cup som går i Junsele i Februari.

Han siktar även att åka ungdoms SM i längdåkning och SM i skidskytte som går i Östersund
i Mars och April.

Brodern Elias tog hem en seger för Älvsby IF skidor på tiden 5,42 och han var 15 sekunder före tvåan Albert Stridsman som tävlar för Sävast. Elias åkte en bana som var 1,5 kilometer lång och även han tävlade i klassisk stil.

Elias som har åkt skidtävlingar i några säsonger har de sista två åren vunnit alla tävlingar han åkt i Norrbotten. Han har vunnit alla tävlingar som gått både i klassisk och skate. Vilket hans broder Johannes också gjorde från att han var 9 år tills han var 13 år.

Dessa två bröder älskar att åka skidor och att vara ute och röra på sig. Kanske vi har framtidens skidstjärnor från Älvsbyn här vem vet?