tisdag 8 maj 2012

Silver till Sverige i Barentskampen

Svenska damlaget i artistisk gymnastik tog hem ett silver under lördagens landskamp mellan Nord-Sverige, Nord-Norge och Nord-Finland. Fina prestationer av Älvsbygymnasternas Linnea Åberg, Anna Nilsson, Elin Bergvall och Jenny Knuts samt Lulegymnasternas Kajsa Sundqvist ledde till Sveriges framgångar.
Det var stort, luftigt och svalt i gymnastikhallen i Rovaniemi, då Finland arrangerade årets Barentskamp i artistisk gymnastik. Sveriges delegation anlände under fredag kväll och tog direkt en tur till hallen för att testa av redskapen. Under lördag förmiddag löpte förträningen på utan några större bekymmer.
Det var hoppet som inte riktigt ville sätta sig för Team Sweden. När tävlingen började gick det dock bättre, men Sveriges deltagare var kalla och hoppen blev hyfsade. Linnea Åberg misslyckades totalt på ena hoppet men Kajsa Sundqvist gjorde ett suveränt andra hopp och fick tredje bästa poängen
på det redskapet.
I barren, som ofta anses vara det svåraste redskapet, var finskorna överlägsna. Elin Bergvall från Sverige lyckades bra med sin serie, trots ett fall, och fick sjätte bästa poäng med sina 7,60. Efter henne kom Åberg med 5,70 p, efter två fall. Anna Nilsson fick inte alla övningar godkända och lyckades därför inte uppnå de fina poäng hon annars skulle ha fått.
Sverige bommade inte
Så var det dags för bommen, som är balansens och nervernas redskap. De finska flickorna gick ut först, som på alla redskap. De körde svåra serier med många volter och de ramlade flera gånger. När det var Sveriges tur höll svenska delegationen andan och gymnasterna levererade, en efter en.
Ett fall på fyra personer, en fantastisk insats av de svenska tjejerna! Nilsson gick ut först och utförde sin serie snyggt och stadigt och fick ihop 10,15 p vilket var fjärde bästa poängen.
Sedan var det Jenny Knuts tur. Hon gick upp och körde en något svårare serie än klubbkamraten men föll på piruetten och kom femma med 10,00 p. Elin Bergvall tog hem andra platsen på bom med 10,60 p efter en väl utförd serie.
Sist ut var Linnea som körde den svåraste serien av de svenska flickorna.
- Hon ser lugn ut, det ser bra ut, sa Kajsa Sundqvist som fick stå över bommen denna gång.
Och visst gick det bra. Snart 13-åriga Åberg fick 10,40 p och kom trea på bom efter en fallfri serie med lite vingel. Det räckte inte till att slå Finland i bom, men det var nära. Drygt en poäng skilde det!
På friståendet flög de svenska tjejerna fram och det blev fina poäng och placeringar även där. Kajsa Sundqvist, som endast tävlade hopp och fristående, tog även
här hem bronsplatsen med poängen 11,00 tätt följd av Linnea Åberg, 10,95 p, och Anna Nilsson, 10,90 p.
Värdig vinnare
Efter fyra timmar var tävlingen avgjord och medaljerna delades ut. Dagens stora vinnare var Finlands egen Reeta Pietilä som vann både mångkampen, med 50,45 p, och tog hem samtliga grensegrar. Tvåa blev Milja Pulkkinen, Finland, 42,85 p. Tredjeplatsen gick till Elise Dahl Hansen, Norge, 40,10 p. Strax utanför pallen landade svenskorna Elin Bergvall, 39,20 p och Linnea Åberg, 38,55. Anna Nilsson kom på en fin sjätte plats med 35,50 p. Kajsa Sundqvist och Jenny Knuts, som endast
deltog i två redskap var, slutade på en elfte respektive fjortonde plats i mångkampen.
- Jag var mest nöjd med bommen, summerade både Bergvall, Knuts och Åberg efter tävlingen.
Anna Nilsson instämde.
- Jag körde fallfritt på bommen. Det var år och dagar sedan på en tävling. Bom har varit ett av mina sämsta redskap och nu är det nästan det bästa, sa hon nöjt.
- Det känns bra, sa Kajsa Sundqvist. Det känns som att allt satt idag!
Någon mer som var nöjd var Helén Birberg Firouzfar, Lulegymnasterna, som ingick i delegationen som både förbundsrepresentant och tränare.
- De har gjort det bra, sa hon efter den långa tävlingsdagen.
Anna Granström, Älvsbygymnasterna, var den svenska delegationsledaren samt en av domarna under dagen. Eftersom alla tävlade i en pool dömde hon och fick se alla
redskap.
- Nu ska vi hem och köra barr, sa hon och möttes av inspirerade tjejer som ville lära sig nya saker, framförallt på bommen!
- Vi hinner inte till Vårpokalen som går i Gävle till helgen, men efter det får vi ta tag i det, konstaterade Älvsbygymnasternas ena hemmatränare.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG
FOTO: ANDERS ÅBERG