söndag 29 januari 2012

Simningen ökar på bredden

Tony Bexelius
Just nu ökar nästan alla simklubbar sitt medlemsantal, det är från ren simskoleverksamhet till träning och tävlingar. Tyvärr är det så att regelverket för tävlingar också ändras, så att det blir svårare för klubbarna att arrangera tävlingar då man inte har tillräckligt med funktionärer att tillgå.

Under fem års tid har Älvsby Simsällskap inte arrangerat någon tävling utan simmarna har åkt runt på andra orter där det varit tävling. Men så på söndagen blev det så möjligt att arrangera tävlingar igen, men denna gång med inlånade funktionärer främst från Luleå och Pite SS.

Tony Bexelius från Boden stod som tävlingsledare för tidsklasstävlingen i Älvsbyn som lockat hundratalet tävlande från fyrkanten, Kalix och Haparanda.

Tävlingar som för en del var den allra första tävlingen till de som kommit en bra bit in i tävlandet.
- Det är kul att se bredden som simsporten börjar få igen, sa Tony Bexelius som dock även förstod att alla nya regler för tävlingar och funktionärer begränsar klubbarna.

I Norr och Västerbotten ökar så gott som alla klubbar sitt medlemsantal och behovet av tävlingar bara ökar men efterfrågan på funktionärer är så stort att det nästan är omöjligt att genomföra alla tävlingar.
- Själv reser jag runt över stora delar av landet för att vara tävlingsledare, men jag har även fått äran att vara med på EM som funktionär, vilket också höjer upp lusten att fortsätta, säger Tony Bexelius.

Just nu jobbar Tony Bexelius med Luleå Midnight Swim som är nykomling inom Open Water tävlingar inom Svenska Simförbundets tävlingserie "Open water trophy" där man under midnattssolen i Luleå under sommar simmar från en dag till den andra.
Start fredag 23.45 och målgång på lördagen efter 00.00.
En tävling som gamle Simlandslagstränaren och Kallaxbon Hans Chrunak är pappa till.

Text och Foto: Sterling Nilsson