torsdag 12 januari 2012

Många nyheter i årets Andörjan

Får vi se en sådan här folkfest på Kanis den 19 februari? Bilden
är från 1960-talet.
Älvsbyns klassiska skidlopp, Andörjan, körs för 46:e gången den 19 februari.
- I år hoppas vi på bättre tur med vädret. I fjol skrämde kylan bort många deltagare, säger eldsjälen Östen Nilsson, som också har en hel del nyheter att presentera


Namnet Andörjan betyder skidspår på dialekt (Andren = skidor, Örjen = spår). Loppet, som tidigare gick mellan Vidsel och Älvsbyn, grundades av Konrad Johansson och Martin Lundberg.

Östen Nilsson.


Andörjan blev en fomidabel succé. Som mest hade loppet under slutet av 1960-talet över 700 deltagare och längs spåret var det folkfest.

Fullt lika många startande lär det inte bli i år. Men arrangörerna hoppas på ett hyggligt antal eftersom Andörjan är seedningsgrundande för alla som tänkt åka Vasaloppet två veckor senare.

Något som kan leda till ganska väsentliga skillnader i sluttid för den som tar sig till målet i Mora.
- Vasaloppsdeltagare som genomfört Andörjan flyttas fram ett eller flera led vid starten i Sälen och slipper vänta i den första backen där det alltid blir trångt, säger Östen.

Så här såg det ut förra året.


Sedan några år avgörs Andröjan som varvlopp runt Kanisberget. Även om en del saknar åkarnas framfart genom byarna så har den nya tävlingsformen klara fördelar. Inte minst för åkarna själva.
- Tidigare var ju långväga deltagare tvungna att ha någon som körde bilen från Vidsel till Älvsbyn. Nu har vi allt samlat på Kanis. Det är mer praktiskt för åkarna.
Så här trångt var det i spoåren på 1960-talet.


Nytt för i år blir också att prisceremonierna snabbas på.
- Nu kommer prisutdelning att ske direkt vid målgång. Vinnarna till de priser som ska lottas ut drar vi direkt efter start, berättar Östen.

Tidigare kunde deltagarna få vänta flera timmar på prisceremonien.
- Men nu kan de alltså bege sig till folkhögskolan direkt efter målgång för dusch och mat. Sedan kan de åka hem vilket gör att åkare från exempelvis Kiruna kommer hem snabbare. Det gör förhoppnignsvis tävlingen mer attraktiv.

Som vanligt finns fyra olika lopp; Andörjan 40 kilometer, Örjan 20 kilometer samt Tjejmilen och Lill-Örjan 10 kilometer.

För mer information: surfa in på: www.andorjan.se