fredag 15 oktober 2010

Kim är en förebild för unga hockeyspelare i Älvsbyn

Kim Karlsson har gjort drömmarna möjliga för många unga ishockeyintresserade ungdomar i Älvsbyn.
Han har arbetat hårt varje byte och blivit lite av en publikfavorit i Coop Arena. Och i tionde matchen för säsongen gjorde Kim Karlsson sitt första Elitserie-mål när Luleå vann med 7-4 mot Brynäs.
- Otroligt skönt att spräcka nollan, säger Kim som även noterades för en målgivande passning.
Och direkt efter målet så dundrade låten "Karlsson, Karlsson, världens bästa Karlsson..." ur högtalaranläggningen i Coop Arena.

Även om Kim inte själv kanske förstår det så har han blivit en stor förebild för många unga i Älvsbyn. Han personifierar drömmen att lyckas som hockeyspelare. Att man kan lyckas och nå långt även om moderklubben heter Älvsby IF.
Älvsbyn har helt plötsligt blivit en plantskola i svensk hockey. I matchen mot Frölunda hade Kim sällskap av barndomsvännen Jonas Berglund, som till vardags spelar i Piteå.
- Jonas har spelat bra i Piteå. Vi surrar en heldel när vi träffas.
Jonas Berglund - en annan älvsbykille som gör inhopp i Elitserien.

Att två Älvsby-fostrade spelare är med i samma Elitseriematch har inte hänt förut.
Vad är då Kims råd för att lyckas?
- Det gäller att vara mycket på is, även vid sidan av ordinarie träningar. Lattja och ha kul helt enkelt, säger Kim.
Enligt Kims morfar, Evald Karlsson, så märktes Kims hockeyintresse tidigt.
- Han och Jonas kunde stå med puck och klubba för att skjuta mot ett mål som hans far gjort hela kvällar. De kom inte in förrän det blivit för mörkt.
Kim Karlsson - publikfavorit i Luleå.

Kim, som tidigare spelat i Luleå gick till Norge inför förra säsongen. Men den norska klubben gick i konkurs. Då hamnade Kim i allsvenska Almtuna.
- Jag hade tur i oturen, berättar Kim som i Uppsala-klubben fick Jonas Rönnqvist som tränare.
- Han har betytt oerhört mycket för mig och min personliga utveckling.
När Jonas fick erbjudande om tränarjobbet i Luleå Hockey tog han Kim med sig. Det om något visar väl på det förtroende som Jonas har för Kim.
- När vi lyckades ta oss till kvalserien och fick möta Elitserielagen så kändes det som att jag kunde mäta mig rätt bra med dem,säger Kim.
Resten är numera historia. Både Kim och Jonas Rönnqvist gör stor succé i Luleå. Laget leder serien efter tio omgångar och är obesegrade på hemmaplan.
- Vårt hårda arbete har burit frukt. Men visst är även jag glatt överraskad över framgången, säger Kim när justnu-redaktionen når honom via telefon dagen efter matchen mot Brynäs.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND