onsdag 7 december 2011

Linnea är Norrlands gymnastikdrottning

Linnea Åberg är Norrlands nykorade
gymnastikdrottning. FOTO: ANNA NYBERG.


Norrlandsmästerskapen i artistisk gymnastik har korat en segrare. Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna, utsågs till Norrlands gymnastikdrottning efter att ha tagit hem mångkampsguldet samt tre av fyra grensegrar. Tävlingarna genomfördes i ett fullsatt Gymnastiken Hus i Gävle under lördagen.

I artistisk gymnastik tävlar flickorna i fyra redskap. Hopp, Barr, Bom och Fristående. Under förmiddagen tävlade de yngre flickorna i Julstjärnan på steg tre och fyra. I dessa stegserier tävlar gymnasterna på obligatoriska serier med givna övningar.

De äldre gymnasterna tävlade under eftermiddagen på steg fem. Samtidigt pågick Norrlandsmästerskapet på Pokalenserierna. Där har gymnasterna eget komponerade tävlingsserier som bedöms efter svårighet och utförande. Flickorna fick möta tävlande från 17 olika föreningar i Sverige, från Kiruna i norr till Uppsala i söder.

Ett glatt och duktigt gäng försvarade Norrbottens färger;
Övre raden från vänster; Elin Bergvall, Elise Pettersson, Ylva
Beland, Kajsa Söderberg och Anna Nilsson. Nedre raden; Elin
Lundström, Linnea Åberg, Embla Lundström och Alice Nyberg.


Efter en natt på tåget anlände ett helt gäng Norrbottensgymnaster till Gävle på lördag morgon. Det var flickor från Älvsbyn, Arvidsjaur, Jokkmokk, Luleå och Kiruna.
IFK Arvidsjaur hade med tre duktiga gymnaster till Julstjärnan. Tilda Johansson och Stina Norberg deltog i steg tre och Wilma Nordlund i steg fyra.


Tilda tävlade bra och var endast 0,25 p från bronsplatsen vilket är minsta marginal på dessa serier. En oturslandning vid bomavhoppet kostade henne silvermedaljen och hon slutade på 5:e plats då bronsplatsen var delad. Även Stina lyckades bra och slutade på 6:e plats av 32 startande. Wilma som deltog i den högre klassen med svårare serier slutade på en 16:e plats av 29 deltagare. Wilma glömde en obligatorisk övning på bom och fick direkt ett stort avdrag.

Från Älvsbygymnasterna deltog duktiga Alice Nyberg och Embla Lundström i steg tre. Alice och Embla tävlade på steg 3 för första gången. Alice kom på en 8:e plats efter två mycket fina hopp och ett fint fristående. Embla, endast 7 år, slutade på 29:e plats.

IFK Arvidsjaur hade med tre duktiga gymnaster
till Julstjärnan. Tilda Johansson och Stina Norberg
deltog i steg tre och Wilma Nordlund i steg fyra. FOTO:

AGNETA NYMAN.


I Norrlandsmästerskapet visade Älvsbygymnasternas Linnea Åberg, 12 år, att hon var en värdig vinnare genom att ta hem grensegrar i alla grenar utom bom. På bommen gjorde Linnea en miss i benväxlingen som gjorde att hon hamnade på en tredjeplats. Tryggt och säkert genomförde hon övningar med hög svårighetsgrad. Det gjorde att hon fick höga poäng på sina redskap och förtjänade tröjan med mästarinnan-titel. Linnea slutade med totalpoängen 46,55. Tvåa kom hemmahoppet Louise Hedberg Lundblad, Geffle GF, på 45,80 p. Tredjeplatsen tog Luleågymnasternas Kajsa Sundkvist med sina 41,40 p. Hanna Orajärvi från GK Norra Norden kom på fjärde plats med 40,00 poäng.

Höga poäng fick också Anna Nilsson från Älvsbygymnasterna. Hon framförde ett snyggt fristående som gav poängen 12,05. Anna slutade på en 5:e plats med poängen 39,40. Andra Älvsbygymnaster som lyckades bra var Elin Bergvall med en 6:e plats. Elins serie på barr gav höga poängen 8,20 vilket var näst bästa serien under mästerskapen. Kajsa Söderberg slutade på en 7:e plats och Elin Lundström på en 8:e plats. Elise Pettersson som endast 11 år gammal deltog i sitt första Norrländska mästerskap visade att hon är en gymnast att räkna med i framtiden med sin fina placering som nr 11, trots 3 (!) fall på bommen. Cajsa Granström som endast ställde upp i ett redskap på grund av en knäskada slutade på en 20:e plats.

TEXT: ANNA NYBERG OCH BRITTMARIE ÅBERG