lördag 3 december 2011

BD Pärlans ungdomar utmanar kommunen på en match

Kaj Lundberg in action.

Kaj Lundberg ville få ungdomarna i Älvsbyn att spela bowling. Alla verkar falla som käglor för hans entusiasm. Hela 670 elever har under hösten provat på sporten. Och nu utmanar ungdomarna kommunledningen och politikerna i en match.

För drygt ett och ett halvt år sedan flyttade bodensaren och bowlingentusiasten Kaj Lundberg till Älvsbyn efter att ha träffat sin nuvarande dam Anette. Efter flytten var tanken att ta det lugnt och enbart tagga ner, vilket inte blev fallet.Bowlingklubben hade enbart fyra stycken aktiva ungdomar, något som Kaj tyckte var trist. Så han rörde om i grytan och startade ett projekt i samarbete med skolorna i Älvsbyns kommun där klasserna erbjuds att komma och bowla gratis, något som har lockat runt 670 elever sammanlagt från skolorna runt om i kommunen.För de ungdomar som blev sugna på att fortsätta erbjuds de att spela gratis 2-3 gånger för att förhoppningsvis sedan välja att bli medlem i klubben. Avgiften ligger på 250kr/halvår och i det priset följer även en licens med så att man kan delta i tävlingar.
Runt 25-30 ungdomar brukar dyka upp varje kväll det är träning eller match. Även många flickor väljer att spela bowling, något som Kaj är glad över och hoppas på att många väljer att fortsätta med sporten:
- Det skulle vara kul att få ihop ett damlag.

Han berättade även om en tidigare händelse under året där han lät en 12 årig spelare delta i en tävling med de äldre spelarna, en match som gav den yngre spelaren en av de högre platserna i laget med sina 180 poäng.
- Det finns många talanger, berättar Kaj.

Måndag den 12 december klockan 17:45 bjuder Kaj och BD Pärlans ungdomar in kommunalråd Bill Nilsson, kommunchef Magnus Nordström, fritids- och kulturchef Kjell Tegnelund, skolchef Jan-Erik Backman, centerpartisten Matilda Wiklund m.m. för en match mellan kommunen och ungdomarna.
- Om det nu törs komma, säger Kaj då hans inlämnade inbjudningar verkar ha ”kommit på villovägar”. Men än ger han inte upp.

TEXT: ROBIN NILSSON  FOTO: STERLING NILSSON