tisdag 18 januari 2011

Idrottslinjen i Älvsbyn fortsätter att leverera landslagsåkare

Efter förra veckans tävlingar i Torsby stod det klart att Karl Edenroth Strömnäs GIF i Piteå kvalificerat sig till Junior-VM i längdskidor i Estniska Ötepää 26-31/1. Han är den förste killen från Idrottslinjen som klarat det nålsögat.
Tidigare har fyra tjejer som studerat i Älvsbyn representerat Sverige vid Junior-VM. De mest namnkunniga av dem är Vasaloppsvinnaren Susanne Nyström och VM-bronsmedaljören i stafett Anette Fanqvist. Truppen till Junior-VM i längd finns att se på: http://www.skidor.com/sv/Varagrenar/Langdakning/Nyheter/Egnanyheter/TruppernatillJVMU23-VMochungdoms-OS/
Sture Norén, lärare på Idottslinjen i Älvbyn kan glädjas över nya framgångar för eleverna.

Kalle är uttagen som distansåkare och det är i ffa den fria stilen som han visat att han är att räkna med även mot de bästa juniorerna i världen. Vid JVM-testet i Torsby kom han tvåa i masstarten i fri stil bara tiondelar från segern.

Till JVM får han med sig klubbkamraten Sofia Henrikson och också tog en plats i JVM-laget trots att hon är förstaårsjunior. Juniorlaget laddar nu upp i Idre innan de reser över till Otepää i Estland där för övrigt världscuptävlingar för seniorer avgörs kommande helg.
Ulrik Nordberg en av fyra från Älvsbyn i skidorienterarnas landslag.

Under tävlingar i Boden helgen som gick avgjordes också vilka som får dra på sig den Blå-Gula tävlingsdräkten vid Skidorienterarnas Junior-VM och Ungdoms-EM. När förbundskaptenen Håkan Holmberg, Falun, idag presenterade sin trupp till Lillehammer 1-6/2, OS-orten från 1994 där skidorienterarnas mästerskap avgörs i år, var det ytterligare fyra elever, som valt att förlägga sina gymnasiestudier till Älvsbyn, som kom med i truppen.
Det är Ulrik Nordberg Bergnäsets AIK, Luleå, som åker Junior-VM i klassen H18-20 samt Evelina Wickbom, Sävast Ski Team, Boden, Jonas Larsson, Bergnäsets AIK, Luleå och Filip Sahlén OK Renen, Luleå, som alla tre åker Ungdoms-EM i klassen för åkare som är 16 och 17 år gamla. Tävlingarna avgörs i skidparadiset Sjusjöen utanför Lillehammer, platsen för målet för det tuffa Birkebeinerloppet.

För Ulrik är det andra gången han representerar Sverige i sådana sammanhang. Förra året vann han långdistansen och tog silvret både på medeldistans och sprint. I år är det första året han går upp i Junior-VM klassen för åkare som är 18-20 år. Det blir naturligtvis tuffare att slåss om medaljerna nu men under de avslutande JVM-testeran visade han de äldre åkarna i juniorklassen att de inte ska känna sig säkra då han vann Sprintdistansen som anordnades av I19 IF på ”Pampas” Välkänt för mången lumpare i Boden.

För de övriga, Evelina, Jonas och Filip är det första gången de drar på sig landslagsdräkten. Resultaten hittills i vinter har pekat i rätt riktning och alla ser fram mot tävlingarna i Norge med tillförsikt. Närmast väntar SM-tävlingar, sprint och långdistans i Säter innan resan till äventyret i Lillehammer inleds.

Förutom de fyra ovan nämnda har Norrbotten fått med ytterligare två åkare till JVM/UEM. Det är Marcus Lundholm OK Renen i Luleå och Helena Lundqvist OK Vargen i Kalix som också laddar för att visa att både länet och Sverige är att räkna med.
Intresserade läsare kan följa Junior-VM i längd på http://www.tehvandi.ee/index.php?PID=competition&ID=290&Lang=eng&ver=1
och EM för seniorer/Juinor-VM/Ungdoms-EM i Skidorientering på http://www.skio2011.com/