tisdag 20 december 2011

Linnea och Jakob var starkast

Jakob Beland och Linnea Åberg.
Stämningen var på topp när Älvsbygymnasterna anordnade Anatoli Cup för 37:e gången. Nära 80 gymnaster från Arvidsjaur, Jokkmokk, Luleå, Umeå och Älvsbyn samlades under lördagen för att mäta sin styrka och smidighet.

Inte mindre än tio grenar avprovades innan tävlingen var genomförd. Gymnasterna utförde bl a armhävningar, benlyft i ribbstol, repklättring, stillastående längdhopp, löpning 20 meter, spagater och bryggor.

Linnea Åberg i brygga.

Efter bara två timmar stod det klart vilka som blivit Cupsegrare. Jakob Beland från Polcirkelgymnasterna, samt Linnea Åberg från Älvsbygymnasterna stod i en klass för sig. De hade högst poäng av alla i pojk- respektive flickklasserna. Båda värdiga vinnare med de enda två poängerna över hundrastrecket.

Alice Nyberg under löpning.

Det deltog många fler duktiga flickor och pojkar från Älvsbygymnasterna under lördagens tävling. Alla kämpade väl och hejade på varandra. I klassen Flickor 1 gjorde Älvsbygymnasternas Moa Eklund en kanontävling och förbättrade sitt resultat från i våras med nästan två poäng. Emilia Garberg som trots sin unga ålder, 6 år, redan varit med sex gånger matchade sina poäng från i fjol. Hanna Andersson, 7 år, deltog för första gången och fick ihop en bra poäng att mäta sig mot nästa gång.

Alice Nyberg var den enda Älvsbygymnasten i klassen Flickor 2. Hon gjorde en särskilt bra insats på armuppdragningar i barrholme. Där lyckades hon utföra en hel armuppdragning, något som inte gick under förra tävlingen. En annan Älvsbytjej som slog sig själv i armuppdragningarna var Elise Pettersson som tävlade i klassen Flickor 3. Denna gång gjorde hon hela tolv stycken istället för fjolårets tre. En klar förbättring att vara nöjd över för de båda tjejerna som tränat flitigt på morgnarna.

I klassen Flickor 1 vann Fia Rhodin, Umeå GF, överlägset med sina 92,64 poäng. Älvsbygymnasternas Hanna Eklund kom på åttonde plats med 59,44 poäng. Klubbkamraterna Emilia Garberg kom elva med 50,14 p och tätt efter följde Hanna Andersson med 49,64 p. På femtonde respektive sextonde plats kom Embla Lundström, 26,16 p, och Ester Garberg, 20,39 p, vilka inte tävlade i alla grenar.

Kajsa Söderberg i brygga.

I klassen Flickor 2 var det åter igen en jordskredsseger. Där vann Lovisa Persson-Suorra, Umeå GF, med poängen 94,22. På sjunde plats kom Älvsbygymnasternas Alice Nyberg med 72,43 poäng.

I klassen Flickor 3 tog Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna, hem segern med god marginal med sina 102,05 poäng. Klubbkamraten Elise Pettersson tog sig in på åttonde plats med poängen 78,26. Kajsa Söderberg, också Älvsbygymnasterna, kom på tolfte plats med 67,69 poäng.

David Rosengren i grupperat stödjande.

I klassen Flickor 4 var marginalerna mindre. Guldmedaljen gick till Elina Westerlund, Luleågymnasterna. Hon uppnådde 81,66 poäng. Silvret togs av Ylva Beland, Polcirkelgymnasterna, med 78,27 poäng. Älvsbygymnasternas Cajsa Granström nådde bronsplatsen med sina 70,88 poäng. Hon var tätt följd av klubbkamraten Elin Lundström, 70,43 poäng. Jenny Knuts, tillika Älvsbygymnast, slutade på en sjätte plats med 67,20 poäng.

Elin Lundström i spagat.

I klassen Flickor 5 blev det strid om guldet. Segrade gjorde Maren-Inga Baer, Polcirkelgymnasterna, med 75,95. Hon kom strax före Kajsa Sundkvist från Lulegymnasterna, som fick ihop 75,14 poäng. På tredje, fjärde och femte plats kom Älvsbygymnasternas Anna Nilsson, 68,27 p, Elin Bergvall, 52,27 p och Evelina Lundberg, 50,52 p.

Veteranklassen för flickor hade fyra startande. Etta blev Ida Nyman, IFK Arvidsjaur GK, 97,34 p. Tvåa kom Elina Firouzfar, Lulegymnasterna, 91,36 p. På tredje och fjärde plats följde Justina Kumpyte, 66,65 p, och Johanna Nordlund, 60,38 p också de från Lulegymnasterna. Veteranklassen är ett trevligt inslag för tidigare tävlingsgymnaster eller föräldrar och andra supportrar.

I klassen Pojkar 1 vann Björn Egerheim, Lulegymnasterna, överlägset med poängen 74,45. Tvåa blev Sebastian Gustavsson, Lulegymnasterna, 53,53 p. På tredje plats kom Måns Ebenfeldt, Älvsbygymnasterna. Måns ställde upp för första gången och nådde upp till 49,87 poäng.

I klassen Pojkar 2 segrade Jakob Beland med sina 103,02 poäng, nästan nio poäng före tvåan Marcus Stenberg, Lulegymnasterna. Från Älvsbygymnasterna deltog David Rosengren för andra gången i Anatoli Cup. Han kom på femte plats med poängen 46,93.

I klassen Pojkar 3 blev det åter stor seger. Nore Perruzzaro, Lulegymnasterna, vann med 78,05 poäng.

I klassen Pojkar 5 vann Per Granström, IFK Arvidsjaur GK, med god marginal över tvåan Alexander Johansson, Lulegymnasterna. De båda fick 88,93 respektive 69,81 poäng.

Linnea Åberg i repklättring.

Anatoli Cup grundades för att inspirera gymnaster att träna på styrka och smidighet. Hittills har över 700 olika gymnaster deltagit under tävlingarna. Elina Firouzfar, Lulegymnasterna, har i och med denna tävling deltagit hela 32 gånger!

TEXT: BRITTMARI ÅBERG  FOTO: ANDERS ÅBERG